Kuo lietuviui kvepia Kalėdos?

- Kategorijos Straipsniai

Su kuo jums asocijuojasi Kalėdos? Gal tai sniegas, dovanos, karštas vynas, ar papuošta eglutė, mandarinai, girliandos? Ar žinote, kad norint žmogaus sąmonėje sukelti kalėdinę nuotaiką, visai nebūtinos žėrinčios girliandos ant papuoštos eglutės ar po ja sėdintis Kalėdų senis? Užtenka vieno paprasto, tačiau stebėtinai galingo įrankio – tinkamo kvapo.

Galbūt todėl pastaruoju metu vis daugiau žmonių ir verslo įmonių kalėdinę atmosferą stengiasi kurti ne šventiniais kasmetiniais rakandais, o tinkamai parinktais kvapais. „Moksliniais tyrimais įrodyta, kokie kvapai žmogaus sąmonėje akimirksniu „įjungia“ Kalėdų režimą. Tokių kvapų yra netgi 12: cinamono, apelsinų, gvazdikėlių, spygliuočių aromatas, smilkalų, degančios medienos, bičių vaško, kalėdinių žalumynų, sniego, pipirmėtės, šokolado bei kepinių kvapai. Vieną iš šių kvapų, o, geriausia, kelių iš jų mišinį užuodęs žmogus kalėdiškai nusiteiks net aplinkoje, kurioje nėra jokios įprastinės Kalėdinės atributikos“, – teigia kvapų rinkodaros agentūros „Promo aroma“ vadovas Edvardas Doroškevič.

Bendrovė jau penkerius metus užsiima gyvenamųjų ir verslo patalpų kvepinimu. Anot E. Doroškevič, kalėdiniu laikotarpiu pagrindinis klientų tikslas – sukurti aplinkai jaukumą, o šiemet šis poreikis ypač padidėjo.

Todėl šiais metais įmonės kolektyvas nutarė Lietuvai pristatyti kurį laiką kurtą, tobulintą kalėdinę atmosferą padovanojantį aromatą „Kalėdų kvapas“.

Kvapų specialisto teigimu, kuriant šį kvapą, buvo atsižvelgta tiek į laboratorinių bandymų rezultatus, tiek į Lietuvos Kalėdų specifiką. „Metai iš metų tobuliname šį „Kalėdų kvapą“: keičiame ingredientus, koreguojame mišinį pagal rinkodaros profesionalų ir eilinių praeivių atsiliepimus. Dabartinį „Kalėdų kvapą“ bandėme įvairiose viešose erdvėse: Katedros aikštėje, didžiuosiuose prekybos centruose, teiravomės skirtingų žmonių nuomonės. Manau, kad radome tai, kas patinka lietuviui“, – teigia E. Doroškevič. Pasak jo, kvapas sukurtas ištyrus ne tik atsitiktinių žmonių nuomones, bet ir atsižvelgus į kultūrinį bei socialinį Lietuvos gyventojų pamatą. „Promo aroma“ vadovas pastebi, kad stipriausias asociacijas su Kalėdomis Lietuvos žmonėms kelia… mandarinai.

Tikslios „Kalėdų kvapo“ sudėties jis, žinoma, neatskleidžia. „Tai šiltas, jaukus, kiek saldokas aromatas, kuriame paslaptingomis dalimis susimaišo tikrųjų mandarinų, karališkos vanilės, gvazdikėlių ir kitos natos“, – užsimena E. Doroškevič.

„Kalėdinis kvapas Lietuvoje turi turėti daugiau mandarino ar apelsino kvapo natų. Mano spėjimu, todėl, kad daugeliui vaikystėje tai buvo prabangos vaisiai, kurių dažniausiai paragauti galėdavome šventiniu laikotarpiu. Taip pat lietuviai kiek skirtingai pasirenka saldesnę arba kartesnę kvapo versiją – su cinamonu arba vanile. Tai, greičiausiai, nulemia tai, kokie prieskoniai ar kokie maistiniai kvėpikliai buvo naudojami šventiniams kepiniams mūsų vaikystės namuose“, – teigia verslininkas.

E. Doroškevič teigimu, būtent kultūriniai ir socialiniai Lietuvos gyventojų aspektai nulemia, jog daugelis prekybos centruose iš užsienio atvežamų platinamų „kalėdinių“ aromatų rinkinių mūsų rinkai nėra tinkami. Kodėl? Atsakymas paprastas – tarptautiniai kvapų pramonės gigantai nežino, kaip lietuviui kvepia Kalėdos.

„Mūsų praktinės įžvalgos atskleidė, kad lietuviai, visų pirma, mėgsta aiškius, grynus kvapus (tai galioja ne tik Kalėdų kvapui). Aromatai neturi būti labai sudėtingi, „prikimšti“ prieštaraujančių kvapų natų. Tuo lietuviškas požiūris į kvapus dažnai prasilenkia su vakarietiškomis madomis. Ir nenustebkite, jeigu nusipirksite kažką su pavadinimu „Kalėdų aromatas“, o užuosite kratinį, nuo kurio pajusite ne Kalėdas, o norą nusičiaudėti. Grįžtame prie teiginio – pirk prekę lietuvišką, – teigia „Promo aroma“ vadovas.

  • Registruotis

Naujos paskyros sukūrimas

Jau turite paskyrą?
Prisijunkite su Arba Atstatyti slaptažodį